Welkom in het oude Italië

Welkom in het oude Italië

De geschiedenis van Puglia, in de hak van Italië, is verbonden met de indringers en rovers die door de eeuwen heen hun sporen hebben achter gelaten. De ongenode gasten uit omringende landen maar ook zij die van verder kwamen. 

Een gebied rijk aan geschiedenis, unieke landschappen,  uitgestrekte olijf – en wijngaarden, prachtige baaien en aan de beste stranden van Italië. Onlangs heb ik een week rondgetoerd door deze prachtige, schilderachtige omgeving. Ongeveer 1800 km met een huurauto, onderweg naar oude historische steden en dorpjes. En 80 km te voet, dwars door smalle steegjes en straatjes van deze oude kernen. Op zoek naar de indrukwekkende bouwwerken uit lang vervlogen tijden. En in dit gebied zonder bevingen der aarde!

Bijna elk binnenstadje is een klein pareltje, die je soms eerst nog uit zijn schaal moet kraken. De vele stadjes en dorpjes in de regio hebben een eigen barokke of middeleeuws centrum met een oneindigheid aan interessante bezienswaardigheden.  Hoogtepunten in de regio zijn het stadje Alberobello dat bekend staat om de meer dan 1500 Trulli, huisjes die vroeger snel afgebroken konden worden om de lokale belastingen te ontduiken. Een bezoekje zeer de moeite waard.  De belangrijkste kunststad is Lecce, ook wel het “Florence van het zuiden“ genoemd. Het heeft de status van een van de belangrijkste baroksteden van de wereld. Het stadje Ostuni staat inmiddels bekend onder de aansprekelijke naam La citta bianca. Of te wel het witte stadje. Ostuni ligt er inderdaad prachtig en stralend bij, in een stralend zonnetje gelegen op de toppen van drie heuvels.

Uniek is een rondreis langs de kustlijnen van de zuidelijkste punt. Langs de Adriatische kust, rond de straat van Otranto, en weer terug langs aan de uitgestrekte stranden van de Ionische zee. Met name in de omgeving van Lecce en Bari zijn de kustlijnen en rotsformaties oogverblindend mooi.

Puglia produceert veel olijven en een aantal exclusieve wijnen. Eten is hier net als in de rest van Italië erg belangrijk. Door de ligging aan de zee zijn vis en visgerechten natuurlijk erg populair.  Zo tegen het einde van het jaar, in de maanden oktober en november, is de regio in de ban van de oogst en de pluk van de zwarte olijven. De oogst wordt vooral gebruikt voor de fabricage van hoge kwaliteit olijfolie. De olijfolie is de basis voor de kookkunsten van de Italianen met de bereiding van de allerlekkerste gerechten van de streek. Want de liefde van de Italiaan gaat vooral ook door de maag.

Puglia is een perfecte bestemming voor  een groepsreis door Italië. Doordrenkt met  een rijke historie en een uitnodigende cultuur!

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *