Rots van Sigiriya

Rots van Sigiriya

Een van de meest imponerende bezienswaardigheden van Sri Lanka is de beroemde “Rots van Sigiriya”. 

De rots is ook bekend als de Leeuwenrots vanwege de enorme leeuw die is uitgehouwen bij de ingang. Het complex bestaat uit “The four Gardens of Paradise”, vier tuinen omgeven door muren en grachten en boven op de rots, op 200 meter hoogte , een citadel.

In de late vijfde eeuw werd boven op de rots een koninklijk paleis gebouwd door Kasyapa. De oudste zoon van Anuradhapura’s koning Dhatusena vreesde in de troonopvolging te worden gepasseerd door zijn jongere halfbroer Mogallan. Hij maakte zich meester van de troon door eerst zijn vader gevangen te zetten en hem later te doden. Mogallan vluchtte vervolgens naar India. Angst voor vergelding bracht Kasyapa ertoe een paleis boven op de Sigiriya rots te bouwen. In het jaar 477, zeven jaar na zijn troonsbestijging, betrok Kasyapa zijn prachtige paleis boven op de rots. Elf jaar later, daalde hij overmoedig van zijn onneembare vesting af voor een treffen met Mogallan, die uit India was teruggekomen met een groot leger. Toen hij op het punt stond de strijd te verliezen, doodde hij zichzelf. Daarna is het paleis door niemand meer bewoond en vervallen tot een ruïne.

Toch is een bezoek aan de rots en de bovenop liggende ruïne meer dan waard. Maar dan moeten er 1200 traptreden beklommen worden onder de brandende zon. Dat is een helse maar hemelse klus! 

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *