Ecuador, spektakel rond de evenaar 8d/7n

Ecuador spektakel rond de evenaar

Gelegen langs de evenaar is dit uitgestrekte land met haar ongerepte natuur, ongeschonden cultuur, historische rijkdommen en geografische verscheidenheid een visitekaartje voor Zuid-Amerika. In het landschap van Ecuador is het Andesgebergte dominant aanwezig. De dubbele Noord-Zuid keten van de Andes, beter gekend als de Siërra, is een toonbeeld van natuurlijke rust en maar ook het centrum van de Ecuadoraanse bevolking en cultuur. De hemel is er bijna onnatuurlijk licht. Witte gletsjers spiegelen zich schitterend in de kleine meren en koele briesjes blazen rustig door de dennen- en eucalyptusbossen. In deze vredige natuur leeft zowat de helft van de Ecuadoraanse bevolking, voornamelijk indianen.

Guayaquil is de grootste stad in Ecuador, een bruisende metropool gelegen aan de Guayas rivierdelta, op 48km van de Stille Oceaan. De stad heeft een drukke haven met indrukwekkende commerciële gebouwen en waardige herenhuizen. Uniek voor de stad zijn de Barrio las Penas met zijn oude houten huizen en geplaveide straatjes en de pier. De Malecon 2000 is het mooiste en meest bezochte deel van Guayaquil waar amusement, cultuur en natuur de boventoon voeren.

Quito, de hoofdstad van Ecuador gelegen op 2.850 meter hoogte, is een fascinerende stad. Dit cultureel werelderfgoed herbergt fantastische monumenten en talrijke architecturale meesterwerken uit de 16de, 17de en 18de eeuw. De vulkanen op de achtergrond geven de stad nog meer cachet. Men vindt er ook het monument van de Evenaar lijn, opgericht ter ere van de Franse en Spaanse ontdekkingsreizigers die er in de 18de eeuw de ligging van de evenaar wisten te bepalen.

Nono, in het Andesgebergte op 45min van Quito, is een walhalla voor fotografen, natuurliefhebbers en voor wie wenst te ontsnappen aan de drukte van de steden en degenen die het vredevolle platteland van Ecuador wensen te ontdekken. De lokale bevolking is er heel toegankelijk om bijvoorbeeld het typische eten te proeven en de haciënda’s te bezoeken. Van de 1.600 vogelsoorten die Ecuador rijk is, leven er veel in deze regio. Nono is bovendien beroemd om zijn vele bromelia’s, orchideeën, vlinders, kikkers, kolibries…

Cuenca, gebouwd in de 16de eeuw op Canari- en Incaruïnes, wordt omwille van zijn pracht en praal ook wel het Athene van de Andes genoemd. De kasseistraatjes en de huizen met houten balkons en stucmuren hebben onbeschadigd de koloniale periode overleefd. In 1999 werd het stadscentrum opgenomen op de Unesco werelderfgoedlijst. Tegenwoordig beroept Cuenca zich echter voornamelijk op zijn keramiekindustrie en de vervaardiging van Panamahoeden.

Het hogere Amazonewoud wordt getypeerd door kleine bergen en heuvels en is de gastheer van ontelbare wildwaterbanen, ideaal voor het beoefenen van watersporten. In het lager gelegen Amazonewoud treft men eerder een vlak landschap aan, doorspekt met lagunes en moerassen. Het klimaat is het er dan ook opmerkelijk warmer en vochtiger.

In Ingapirca zijn de overblijfselen teruggevonden van de oorspronkelijke indiaanse bevolking, de Canaris, die dateren van voor de tijd van de Inca’s. Toch hebben ook de Inca’s zelf er duidelijk hun sporen nagelaten in de bouwvormen die doorgaan voor een zonnetempel. De ruïnes van Ingapirca liggen op enkele kilometers van Cuenca. Ze vormen tevens de belangrijkste overblijfselen van de Incacultuur in Ecuador.

De regio Otavalo staat bekend om zijn vele ambachtsvariëteiten. Hout, leder en weefproducten, de mooist gekleurde stoffen van Zuid-Amerika. De indianen hier bezitten één van de levendigste culturen van het land en dragen de prachtige kostuums met een uitzonderlijke elegantie. 

De Galapagos zien er ronduit vreemd en mysterieus uit, alsof de eilanden vulkaantoppen zijn die nieuwsgierig boven het wateroppervlak komen gluren. Hun kleurenpallet, of ze nu bruin, blauw, paars of groen uitstralen, harmoniseert telkens smaakvol met het diepgroene zeewater. De ark van Noach, gegoten in de vorm van een archipel. Op de eilanden heerst een totaal verschillende sfeer, met in de hoofdrol de onberispelijke moeder natuur in al haar glorie en variëteiten.

Wij helpen u met ontdekken van deze spectaculaire wonderen der natuur…

Dag 1: Welkom in Quito
Aankomst in Quito.
Vandaag komt u aan in Quito, de hoofdstad van het Ecuador op een hoogte van 2850 m. Wij ontmoeten u op het vliegveld en brengen u naar het charmante Hotel Cafe Cultura in het moderne centrum van Quito, waar u ook overnacht. Cafe Cultura is een hotel in Europese stijl met 26 kamers. Ongeveer zestig jaar geleden was het hotel de thuisbasis van een van de oudste families van Quito, later omgedoopt tot het Franse Cultureel Centrum. Het gebouw is gerestaureerd over een periode van vier jaar, rekening houdende met de unieke kenmerken en handhaving van het oorspronkelijke interieur. De rest van de dag is voor ter eigen besteding om te wennen aan de hoogte en om te herstellen van de lange vlucht.

Dag 2: Naar de Equator
Ontbijt, Lunch
City tour – Mitad del Mundo – Hotel Cafe Cultura
In de ochtend krijgt u een eerste indruk van de verscheidenheid van de stad en haar bewogen geschiedenis. Het noordelijke deel van Quito is rustig modern en wordt gekenmerkt door vele mooie parkways en de winkelstraat Amazonas. Het staat in schril contrast met het zuidelijke deel van de stad met zijn pleinen zoals “Plaza de Santo Domingo”, “Plaza de la Independencia” of “Plaza San Francisco “. Het oude gedeelte van Quito werd uitgeroepen tot werelderfgoed van de UNESCO vanwege de vele historische monumenten en gebouwen. Vanaf de heuvel van de “Panecillo” in het zuiden heb je een indrukwekkend uitzicht over de rode pannendaken van het oude gedeelte, over de skyline onderdeel van de moderne Quito, en de omliggende Andes Cordillera met de besneeuwde bergtoppen. Na de rondleiding door de stad rijdt u  25 km ten noorden van Quito. Hier sta je met een been op de noordelijke en met het andere been op het zuidelijk halfrond van de aarde. We brengen nog een nacht door in Cafe Cultura.

Dag 3: Originele indianenmarkt
Ontbijt, Diner
Saquisili – Quilotoa – Cotopaxi – Hosteria La Cienega.
Op de rondreis van vandaag maakt u kennis met de regio Chugchila. Dat is een van de meest indrukwekkende plaatsen van Ecuador. We gaan eerst in zuidelijke richting tot Saquisili, waar u een bezoek brengt aan een prachtige Indo-markt. De markt vindt alleen plaats op donderdag. Alle boeren uit de omliggende bergen komen hier hun producten verkopen. Alpaca’s, voedsel, riet tapijten, keramiek, aardewerk, e.a. We rijden verder naar Zumbuahua. Dit is een klein, kleurrijk dorp families. 10 km ten noorden ligt de groen en blauw glinsterende vulkaan lagune van Quilotoa. Dit is een van de mooiste Andes meren. Vanuit de krater zie je de verschillende met sneeuw bedekte toppen. In de namiddag rijden we naar het Cotopaxi National Park om de nacht door te brengen in het Hacienda La Cienega. Dit is een van de oudste koloniale Ecuadoriaanse haciendas. Dit landhuis is het toneel geweest van belangrijke gebeurtenissen in de wetenschappelijke en sociale geschiedenis van het land. Sinds 1982 is het omgebouwd tot een hotel en heeft haar deuren geopend voor het publiek. De Hosteria La Cienega biedt de unieke ervaring van een verblijf binnen twee meter dikke vulkanische stenen muren. De meeste van de 28 kamers hebben een open haard om warm te krijgen na een koude dag in de Andes.

Dag 4: Cotopaxi & Riobamba
Ontbijt, Diner
Cotopaxi – Riobamba – Hacienda Abraspungo
In de ochtend verlaat u de Hacienda op weg naar de Cotopaxi vulkaan.  Deze 5897 meter hoge berg is een van de hoogste nog actieve vulkanen van de wereld. Vanaf de rand van het meer van Limpiopungo heeft u een spectaculair uitzicht op de vulkaan Cotopaxi. Dit meer ligt op een hoogte van 3.800 m aan de voet van de berg Rumiñahui. Na een korte rit bereiken we de ruïne ‘El Salitre “, een bouwwerk van de pre-Inca tijden.  Verder naar het zuiden komen wij in de middag aan bij de Hacienda Abraspungo. Het is stijlvol ingericht, met alle soorten van voorouderlijke objecten gebruikt in de landbouw met zeer illustratieve foto’s van inheemse landschappen en culturen.

Dag 5: Devil’s Nose – treinrit
Ontbijt
Devil’s Nose Train Ride – Ingapirca – Cuenca – Hotel Carvallo
Na een goed ontbijt begint de tocht door de Andes bergen ten zuiden van de prachtige stad Cuenca. U verlaat uw hotel zeer vroeg in de ochtend op weg naar het station, waar een adembenemende dag voor u begint. Het spoor werd voltooid in 1902 en is de steilste spoorlijn ter wereld, een waar technisch meesterwerk! Na een onvergetelijke ochtend, vervolgt u uw weg met de auto naar Cuenca. Onderweg bezoekt u de beroemde Ingapirca. Tijdens een rondleiding kunt u genieten van de belangrijkste en best bewaarde Inca ruïnes in Ecuador. Na dit avontuur reis je verder naar Cuenca, waar u verblijft in het boetiek hotel hotel Carvallo, gelegen in het hart van Cuenca.

Dag 6: Cuenca – historische stad
Ontbijt
Cuenca – Hotel Carvallo
De stad Cuenca wordt beschouwd als een van de mooiste koloniale steden van Zuid-Amerika. Op een begeleide rondleiding door de stad maakt u kennis met de historische stad met zijn vele kerken en kathedralen, gezellige pleintjes en de verschillende smalle straatjes met stijlvolle gerenoveerde huizen. De vele familiebedrijven geven deze stad een bijzondere charme, kunstig keramiek en sieraden van goud en zilver wordt hier vervaardigd. Wist U dat de “Panama hoed” oorspronkelijk uit Ecuador komt ? U leert alles over het productieproces en de geschiedenis van de beroemde Panama hoeden. In de middag kunt u genieten van een wandeling door deze prachtige stad. Overnachting in Hotel Carvallo.

Dag 7: El Caja Nationaal Park
Ontbijt
El Caja Nationaal Park – Guayaquil – Hotel Oro Verde
Van Cuenca rijden wij noordwaarts naar het Cajas National Park. In het park zijn ongeveer 200 lagunes, Dat zijn de overblijfselen van de laatste ijstijd. Kleine rivieren, waarvan het  kristalheldere water uitmondt in de Stille Oceaan. Na een fotostop en een korte wandeling door het hoogland van dit gebied rijdt u verder naar Guayaquil, de grootste stad in Ecuador. Onderweg merkt men dat het klimaat steeds tropischer wordt. U ziet diverse grote bananen plantages, ananas velden maar ook rijstvelden en suikerriet. U maakt kennis met de stad, vlakbij uw hotel voor de nacht Oro Verde. Het hotel is aangesloten bij ‘The Leading Hotels of the World ” gelegen in het hart van het commerciële en financiële centrum van Guayaquil, op loopafstand van de populaire toeristische attracties, winkels en de culturele en historische bezienswaardigheden.

Dag 8: Afscheid van Ecador
Ontbijt

Internationale vlucht terug naar huis. In de ochtend brengen wij u naar de luchthaven Guayaquil. De privé transfer naar de luchthaven wordt aangepast aan uw vluchttijd.

REISSOM 
De reissom van het arrangement is afhankelijk van:

 • het aantal deelnemers
 • de datum van vertrek

INBEGREPEN:

 • Ontvangst en opvang bij aankomst en vertrek.
 • Alle vervoer per luxe personenauto (met airco), mini-van of busje met een Engelssprekende chauffeur.
 • Entreegelden van alle plaatsen die in het programma zijn opgenomen.
 • Permanente begeleiding van een Engelssprekende gids gedurende het hele reisprogramma.
 • Accommodatie 

NIET INBEGREPEN:

 • Visa en visakosten
 • Persoonlijke uitgaven.
 • Fooien aan de plaatselijke gids en andere assistentie en/of begeleiding tijdens citytrip of excursies.
 • Maaltijden en drankjes onderweg.
 • Internationale vluchten
U kunt het zo gek niet bedenken....

laat u verrassen

Niet zoeken maar vragen! Wordt de architect van uw eigen reisarrangement. Professionele, ervaren en gespecialiseerde reisadviseurs gaan voor u aan de slag. Voor een op maat georganiseerde familie- of groepsreis.