Nieuws

Vietnam ontdekken

Vietnam ontdekken

Op de fiets langs de waterwegen van de Mekong

Vietnam wordt met recht ” de parel van Indochina ” genoemd.  De Mekong Delta is een van de drukst bevolkte gebieden ter wereld. Er heerst een weelderige economie met heel veel bedrijvigheid op en rond het water. 

Dit unieke gebied is bij uitstek geschikt om te verkennen met de fiets. Te overziene afstanden om maximaal te genieten en te beleven, onder begeleiding van een persoonlijke gids. In eigen tempo. Avontuur, ontdekken, genieten en ontspannen.

Er zijn meerdere fietsroutes mogelijk door de Mekong delta. Geheel op maat kunnen keuzes gemaakt worden uit de diverse plaatsen die opgenomen kunnen worden in de route.

Can Tho is de grootste stad gelegen in het hart van de Mekong Delta in Vietnam met een geschatte bevolking van 1,5 miljoen inwoners. De stad is beroemd om zijn drijvende markten, boeddhistische pagodes, heerlijk eten en vers fruit en de schoonheid van de Mekong-delta.De meest bekende activiteit in Can Tho in de ochtend is zeker het bezoek aan de drijvende markt.

De belangrijkste economische activiteiten in My Tho zijn toerisme, vissen en landbouw. Bananen, kokos en lychees zijn gemakkelijk te verkrijgen in de stad. Daarnaast is My Tho stad de grootste producent van gedroogde vis en andere zeevruchten uit de Mekong regio. Er zijn liefs17 markten in de diverse wijken van My Tho.

Het gebied tussen Long Xuyen en Chau Dau kenmerkt zich door enorm uitgestrekte rijstvelden met een kanalen systeem tot helemaal in Chau Doc, dicht bij de grens met Cambodja. Het is een geweldige belevenis om de levensstijl van de lokale bevolking te ontdekken. Het levendig transport op het water waarvan de oevers zijn bebouwd met huizen met vis kooien. De zogenaamde floating villages, waar de huizen boven op de vis kooien zijn gebouwd. In veel van de kooien wordt de Bassa meerval gekweekt. Het gebied rond Chau Doc bevat een grote Khmer-gemeenschap, die in combinatie met de lokale Cham mensen en Chinese bevolking een smeltkroes van diverse culturen vormt.

Cao Lanh ligt in het landelijke gebied van Dong Thap, beter bekend als “de grote rijst mand” van de Mekong Delta. Cao Lanh is een relatief nieuwe stad gekapt uit de oerwouden en moerassen van de Mekong Delta.

Het gebied van Tra Vinh naar Can Tho wordt bevolkt door Khmer bewoners. De regionale architectuur is bijzonder interessant en er bevinden zich veel Khmer tempels. Een van de meest schilderachtige plekjes is Ba Om Pond, op 5km afstand van Tra Vinh.  Het is een vijver met prachtige lotusbloemen omgeven door honderden jaren oude bomen waarvan de wortels boven de grond uitsteken.

My Tho tot Vinh Long, het weelderige groene landschap van de delta wordt hier gevormd door stille dichte vegetatie. Het gebied kenmerkt zich vooral door de diverse fruitsoorten, bananen-en suikeriet plantages. Het is een mooie fietsomgeving, met veel smalle paden en het oversteken van de rivieren en kanalen over bruggetjes en door talrijke fascinerende veerpontjes.

Avontuurlijk noord Laos

Avontuurlijk noord Laos

Vang Vieng en Luang Prabang zijn vaak bekende en aansprekende bestemmingen in Laos. Maar slechts weinigen weten dat noord Laos nog veel meer te bieden heeft. Vooral voor de avonturiers onder ons in met name de onbekende en ongerepte natuur met de inspirerende cultuur van dit deel van het land.

Wij starten de ontdekkingstocht in Luang Namtha, gelegen op de grens met Myanmar en China. Het is genieten geblazen van de uitzonderlijke vergezichten en berglandschappen  tijdens een van de vele te maken wandel- of mountainbike tours. Tijdens een meerdaagse ontdekkingstocht trekt u door de etnische dorpen van het Nam Ha National Bio Conservation gebied. Nog verder naar het noorden komen wij in de provincie Phongsali. Dit gebied wordt zelden bezocht door buitenlandse toeristen. In dit afgelegen gebied maken wij kennis met de oude Chinees-Lao geschiedenis. Een kleurrijke mengeling van rijke etnische cultuur en tradities. Uitgestrekte theeplantages zijn een van de levensaders voor de lokale bevolking.

Het Phou Fa Hotel, een voormalig Chinese consulaat, is het vertrekpunt voor de dagelijkse verkennings- en ontdekkingstochten. We bezoeken in Phongsali, de belangrijkste stad van de regio, een museum dat een volmaakte inkijk geeft over de cultuur van de lokale bewoners met hun werkwijzen en ambachten. En met name ook over een meer dan 400 honderd jarige traditie van thee productie. Over de speciale pluk methoden van de theebladen in bomen tot wel zes meter hoogte. Natuurlijk vereist dit type landbouw speciale oogst methoden.
In de omgeving van Phongsali verblijven wij drie tot vier dagen voor fascinerende avonturen en culturele hoogtepunten.

Wij vervolgen onze weg in noord Laos in zuidoostelijke richting naar de Nam Nern Night Safari. Op deze afgelegen plek gaan we in de nachtelijke uren in de bossen het wild leven spotten. Wij rusten uit van onze vermoeienissen rondom een heus kampvuur.

Om u te laten kennismaken met de herinneringen van het gruwelijke oorlogsverleden in dit gebied, reizen we verder richting Vietnamese grens naar de Vieng Xai grotten dicht bij Sam Nuea in Huaphan provincie. Een rondleiding door de grotten geeft een uitgebreid beeld en gevoel over de Ho Chi Minh Trial en de rampzalige gevolgen van deze geheime oorlog voor noord Laos.